20150630_8566

Heidi Kilpeläinen (Koli)

Annikin pyykkipäivä

Oletko jo kuullut tarinan Annikista, nuoresta tytöstä, joka ylpeydellään suututti Kolin haltian? (Jos et, pyydä ihmeessä jotakuta kertomaan se sinulle!) Koettaessaan lepyttää haltian vihaa ja sovittaa tekoaan Annikki joutui uhraamaan nuoruutensa, omaisuutensa ja lopulta elämänsä.

Minulle Annikin ja ankaran luonnonhaltian tarina on allegoria muinaisten suomalaisten, myös kolilaisten, elämästä. Moni uhrasi voimansa, omaisuutensa ja lopulta henkensä koettaessaan pärjätä karuissa ja niukoissa olosuhteissa, joissa suurimmatkaan ponnistukset eivät olleet välttämättä riittäviä.

Elämässä on kuitenkin aina valoisat hetkensä, pienet pilkahduksensa. Myös kaiken menettänyt Annikki tuo poutapäivinä hameensa, lettinauhansa ja paitansa narulle kuivumaan, sillä illalla on tanssit, ja Annikki toivoo löytävänsä uuden rakkauden menettämänsä tilalle.

ANNIKIN PYYKKIPÄIVÄ
Heidi Kilpeläinen
Ollilan pihapiiri (Ylä-Kolintie 12 b)
Esilläoloaika: 13.6.-30.8.
Kuvaus: Puutolppien väliin viritetty pyykkinaru, johon poutapäivinä ripustetaan pellavahame, pellavapusero ja lettinauhat kuivumaan.